ИЗБИВАНЕ НА КАТАЛИЗАТОР

ИЗБИВАНЕ НА КАТАЛИЗАТОР

Катализаторът е особено важна част от колектора на всеки автомобил. Често обаче катализаторите подлежат на повреди. Те се запушват или дори в някои случаи се раздробяват. Като последица от  това се налага от катализатора да бъде избита или извадена по някакъв начин катализаторната маса.

Тази процедура е важна и неотложна, ако липсва подходящ резонатор или ако не е възможно да бъде вграден такъв.

Кога се налага избиване на катализатора?

 

В случай, че избиването на катализатора трябва да се извърши, обикновено това се налага паралелно с премахване на керамиката и малко по-късно следва възстановяване на тялото на катализатора.

Причините за повреда, налагаща избиване на катализатор са същите като тези, които водят до нуждата от неговия демонтаж и подмяна. Цепнатини, различни по вид и размер пукнатини или пък тотално разрушаване и разпад на питата на катализатора са напълно възможни с течение на времето като последица от постоянните вибрации в изпускателната система.

Как да предпазваме катализатора?

 

Катализаторът трябва да бъде съхраняван и да го предпазвате максимално. Освен че е важен за автомобила, той е и скъп. Причината се крие в това, че покритието му е от скъпи цветни метали. Обикновено повредата или кражбата на тази автомобилна част не се включва в застраховките.

За да предпазвате своя катализатор максимално най-доброто нещо, което можете да направите е да се стремите да намалявате вибрациите. За целта избягвайте попадането в дупки по време на шофиране и поддържайте в изправност автомобила си. Голяма част от повредите е възможно да предизвикват допълнителни вибрации, които пък в последствие, с течение на времето да предизвикат повреда в катализатора. Това ще доведе до необходимост от избиване на катализатора или директно до нуждата от подмяната му.

Ако катализаторът ви се повреди и има нужда от избиване, потърсете професионалните услуги на квалифицираните специалисти в сервиз Петков – гр. София. Те ще ви съдействат и ако тази част на автомобила ви трябва да бъде демонтирана и подменена. Нашите монтьори са денонощно на ваше разположение и ще ви помогнат с диагностицирането и отстраняването на проблема на колата, без значение в коя нейна част се намира той. Ремонтираме всичко по изпускателната система на автомобила.

Сервизни Услуги
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София