ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА

ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА

Жилото на ръчна спирачка всъщност е тънък кабел от стомана, който свързва спирачните накладки с лоста му.

Когато е в състояние на дръпната ръчна спирачка, тогава жилото бута спирачните челюсти към спирачния барабан или към ротора. Това е начинът да се създаде триене.

Времето обаче минава и постепенно жилото на ръчната спирачка може да ръждяса или направо да се скъса. Това се случва поради износване и т.нар. умора на използвания материал.

Ако ръчната спирачка бъде използвана редовно, това подпомага за регулирането на жилото и същевременно предотвратява ръждясването.

Възможно е да се ползват специални спрейове, като с тях се удължава живота на жилото. Ако редовно се прави диагностика на ръчната спирачка, това би спестило редица проблеми.

Ръчната спирачка е наричана още паркинг спирачка. Тя може да служи също и с ролята на аварийна спирачка, ако основните спирачки откажат. Ползва се също така и за по-голяма сигурност, когато автомобилът е паркиран под наклон. Съставена е от лост, който е разположен в близост до седалката на водача или от педал, който е разположен някъде близо до главните жила и педали, които активизират задните спирачки. Това се случва след издърпване на лоста или след натискане на педала. Ако жилото е повредено, това може да ви попречи да освободите или задействате ръчната спирачка. Това оказва влияние на коректната работа на ръчната спирачка. Ако се скъса, а автомобилът е паркиран под наклон, може да потегли надолу.

Съвети

 

Редовно проверявайте техническото състояние на ръчната спирачка. Не го правете единствено при технически прегледи. Спирачката трябва да бъде ремонтирана моментално след откриване на проблеми с работата й. Жилата й трябва винаги да се сменяват с нови. Никога недейте да ги подменяте обаче сами, защото това може да крие рискове за безопасността ви в бъдеще.

Обхват на услугата

Услугата е с широк обхват. Ние в денонощен сервиз Петков първо ще откачим жилото от лоста на ръчната спирачка. След това ще премахнем гумите на автомобила и ще откачим другия край на жилото от накладките на барабаните. Следва монтирането на нови жила и поставянето на гумите. Жилото се закачва за лоста на ръчната спирачка и жилата се регулират.

Сервизни Услуги
ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ

Денонощен сервиз Петков предлага изработване на спирачни тръбички, които са с дебелина 04,75 06,35 и са предназначени за всякакви марки

ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ
СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН

Кога се сменя спирачен барабан?

СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР

В устройството на автомобила най-често срещаното приложение на хидравличен цилиндър са спирачните цилиндри, помпата на съединителя и спирачната помпа. С

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК

От голямо значение за автомобила е спирачните дискове да бъдат оглеждани при всяка смяна на накладки. Възможно е кривини по

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК
ЗАДНИ БАРАБАННИ НАКЛАДКИ

Кога се използват задни барабанни накладки?

СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР

Защо е важен редовният преглед на спирачна система?

СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР
СМЯНА НА СПИРАЧНА ПОМПА

Колко често се сменя спирачната течност?

Смяна на спирачна помпа
ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ

Как се обезвъздушава спирачна система?

ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ
СМЯНА НА МАРКУЧ

Кога се сменя спирачен маркуч?

СМЯНА НА МАРКУЧ
РАЗДВИЖВАНЕ НА СПИРАЧЕН АПАРАТ

Защо е важна редовната диагностика на спирачен апарат?

РАЗДВИЖВАНЕ НА СПИРАЧЕН АПАРАТ
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София