СМЯНА НА ДИФЕРЕНЦИАЛ

СМЯНА НА ДИФЕРЕНЦИАЛ

Всеки  автомобил има и диференциал. Функцията му е да разпределя мощност от скоростната кутия към колелата.

Може да се намира на различни места. При автомобилите със задно предаване е разположен при задният мост. Той се свързва със скоростната кутия с помощта на кардан . Диференциалът при автомобили с предно предаване е вграден в скоростната кутия. Това решение го превръща в едно цяло с нея.

Какво всъщност е диференциал?

 

Диференциал означава всъщност система от зъбчати предавки. Тя свързва валове, които не лежат в една равнина. Има функцията да предава въртеливи движения и сила от двигателя с вътрешно горене към валовете на задвижващите колела посредством карданния вал.

В миналото, преди доста време, колелата на някогашните автомобили са се въртяли без да имат зависимост помежду си. Единствено едно от тях се задвижвало от двигателя. Това е инженерен дизайн, които във времето се  оказва неприемлив, защото не е в състояние да подсигури достатъчно сцепление на пътя и сила. Тогава е взето решение да се задвижват по друг начин – по двойки.

Каква може да е повредата на диференциала?

 

Диференциалът е своеобразна механична система. Тя е подложена на много високи натоварвания. Това е причината повредите по него далеч да не са рядкост. За да се определи точната причина за повредата, автомобилът трябва да се погледне от специалист, но по всяка вероятност тя е някоя от следните:

При шум при движение в завой вероятно говорим за износване на лагерите на диференциала. Възможно е да е предизвикан и от хлабина между касетата на диференциала и планетните зъбни колела.

Шумът при ускорение на автомобила обикновено говори за хлабина при лагерите на водещото зъбно колело. Възможно е и разхлабване в зацепването между пиньона и короната или на регулиращите пръстени. Друга причина, която може да е причинител на този звук, е износването на лагерите на полуваловете.

Виенето при движение на автомобила подсказва за хлабина в лагерите на водещото зъбно колело. Такава е възможно да има и в зацепването между пиньона и короната или на други специфични възлови места. Шумът при движение по инерция подсказва също, че вероятно е налична такава хлабина.

Защо да смените диференциал в Сервиз Петков?

 

Смяната на диференциал е нелека процедура, която денонощен сервиз Петков ви предлага да я извърши на високо ниво и на цена, която ще срещнете на много малко места в България. Освен това редовните клиенти на сервиза могат да се възползват от специални карти за намаление. Ако имате нужда от качествен автосервиз, то не се колебайте да ни посетите.

Сервизни Услуги
Смяна тампони на диференциал

Тампонът намира голямо приложение в устройството на автомобила и е малка, но много важна част от него. Основната им функция

Смяна тампони на диференциал
Смяна втулки диференциал

Ако ви се наложи да се извърши смяна втулки диференциал на автомобила ви, най-доброто, което можете да направите е да

Смяна втулки диференциал
Смяна семеринг диференциал

Семерингът е важен елемент от конструкцията на диференциала, който изпълнява ролята на уплътнител. Когато се получат различни течове или в

Смяна семеринг диференциал
Смяна лагер главина диференциал

Много важна роля за окачването на автомобила имат лагерите на главината. Двете много важни функции, които те изпълняват са да

Смяна лагер главина диференциал
Ремонт ръкав диференциал

Един от основните и най-важни компоненти във всеки един автомобил е трансмисията му, която всъщност предава въртящия момент от двигателя

Ремонт ръкав диференциал
Ремонт диференциал

Диференциалът служи за разпределението и предаването на мощността от скоростната кутия към колелата на автомобила. Всеки един автомобил има диференциал. При автомобилите

Ремонт диференциал
СМЯНА НА МАСЛО НА ДИФЕРЕНЦИАЛ

Една от най-пренебрегваните авто услуги в наши дни е смяна на масло на диференциал. Тук обаче трябва да подчертаем, че

Смяна на масло на диференциал
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София