СМЯНА НА АКУМУЛАТОР

СМЯНА НА АКУМУЛАТОР

Акумулаторната батерия на автомобила има среден живот около няколко години. Тогава неизбежно идва моментът за сменяване.

Има специфики като вид и ампераж на акумулатора. Те се определят още от производителя при първото вграждане на акумулатор.

При сменяване на акумулатор се прави последваща проверка. Замерва се електрическата инсталация на автомобила. Така се избягват проблеми с новия акумулатор занапред.

Съществуват някои дейности, които са свързани с експлоатацията на автомобила. Те са задължителни за, всички, включително и за начинаещите шофьори. Трябва да бъде ясно на всички, че ползването на кола не завършва с елементарните ежедневни неща.

Сваляне на акумулатора

 

Нещата като смяна на акумулатора или свалянето му, за да бъде зареден, могат да бъдат извършени и в домашни условия. Все пак, ако имате и най-малките съмнения, че нещо може да се обърка, потърсете съдействието на професионалисти.

Сравнително рядко се налага да махате батерията на колата си. И този ден обаче неизбежно ще дойде. Без значение дали, за да я замените с нова или пък да я заредите, ще се наложи със сигурност да отворите капака и да се заемете с кабелите.

Уверете се, че е безопасен за боравене и няма да попадне киселина по вас. Особено за неопитни, препоръчва се работа единствено с ръкавици и защитни очила. Обезателно бъдете внимателни!.

Следва важен, ключов момент. Трябва да се ориентирате коя клема да развиете първо. Първо винаги се развива отрицателния полюс, защото това е масата. Това е основен принцип. Ако развиете първоначално положителния полюс и след това случайно докоснете и която и да е метална част с инструмента, тогава ще причините доста зрелищно късо съединение.

След като отвиете първо отрицателната клема, а чак след това – положителната, идва време да махнете акумулатора. Трябва да имате предвид обаче, че той тежи. Така че трябва да го извадете внимателно и да внимавате да не го изпускате. След това идва моментът за поставяне на новия или заредения акумулатор. Свързването тогава се случва по обратния път.

Работата около акумулатора наистина е специфична, а ако не бъде извършена правилно, възможно е да последват множество проблеми. Обърнете се към денонощен сервиз Петков, където се монтират и зареждат акумулатори.