Периодично обслужване на автомобила

ПЕРИОДИЧНО ОБСЛУЖВАНЕ

Съвременните автомобили разполагат с двигатели, представляващи сложни системи, които се състоят от многобройни части. Те работят съвместно и в абсолютен синхрон. Сред най-съществените условия за подсигуряването на безпроблемна и дълготрайна работа на двигателите на автомобилите е тяхното редовно обслужване. Такова се извършва през определен интервал от време, обикновено посочен от производителя на автомобила. Обслужване се препоръчва най-често след 10 000 или 15 000 км. Пробегът обаче може и да зависи от възрастта му или например от условията, при които се експлоатира.

Обслужването на автомобила през периоди включва смяна на филтри, ремъци, масла и други компоненти, които са подложени на износване. Тяхната смяна обикновено е препоръчвана и от производителя.

ФИЛТРИ 

За безпроблемната работа на двигателя е редно да се гарантира, че експлоатационни течности, които са му нужни, като въздух, гориво и масло ще са напълно чисти от замърсявания. Ако филтрационна система не функционира добре, двигателят е обречен на много по-кратък живот. Замърсяванията, които се причиняват от въздуха, горивото или маслото могат да направят повреда в цилиндрите, инжекторите, буталата, клапаните и в някой от другите елементи от двигателя. Могат дори да доведат до блокирането му.

При задължителното периодично обслужване на колата се сменяват различни филтри, като най-често се налага подмяната на въздушен и на маслен филтър.

Въздушен филтър

Даже когато ни се струва, че въздухът е чист, в него се съдържат много на брой частици прах, спори на растения, прашец и др. Автомобилът ги засмуква.

По време на работа двигателите с вътрешно горене поемат много голямо количество въздух. Замърсителите може да предизвикат повреди в двигателя и така да съкратят живота му. Монтират се въздушни филтри  в системата, която доставя въздух и да се спрат замърсителите, които се намират в него.

Маслен филтър

Маслените филтри са разположени във всички двигатели с вътрешно горене. Целта им е да отстраняват вредните замърсявания, които достигат до смазващата система от околната среда или такива, които са се образували в двигателя при експлоатацията. Масленият филтър задължително се сменява при всяка една смяна на маслото.

Заповядайте в денонощен сервиз Петков, за да извършим необходимото периодично обслужване на вашия автомобил. Можем да извършим всичко необходимо за правилното функциониране на колата ви.

Сервизни Услуги
Covid-19 работно време

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната Автосервиз Петков няма да обслужва клиентите си денонощно. През нощната смяна ще се

Електрозарядни станции за зареждане на електромобили

Столичния денонощен сервиз Петков, който се намира в гр. София, предлага на своите клиенти мобилно зареждане на електромобили. Освен това

Електрозарядни станции за зареждане на електромобили
Има ли полза от зимните гуми през зимата

Да, със сигурност има полза от зимните гуми през мразовития сезон, тъй като те спомагат за безопасното шофиране по пътищата.

Има ли полза от зимните гуми през зимата
5 съвета как да се грижим за автомобила

Редовната поддръжка на автомобила, ще ви помогне той да живее дълго, и да Ви бъде под ръка, когато се наложи.

5 съвета: как да се грижим за автомобила
НЕИЗПРАВНОСТ ПО ТРАНСМИСИЯТА НА АВТОМОБИЛА

Какви са симптомите за повреда на трансмисията?

НЕИЗПРАВНОСТ ПО ТРАНСМИСИЯТА НА АВТОМОБИЛА
Почистване на радиатор на парно

Как да защитим радиатора от замръсявания и да го поддържаме в изправност?

Почистване на радиатор на парно
Замъглени стъкла на автомобила

Какво да правите, ако прозорците на колата се изпотяват?

Замъглени стъкла на автомобила
Ремонт със собствени ръце

Кога се налага и как се сменят свещи?

Ремонт със собствени ръце
ЗАМЕСТВАЩ АВТОМОБИЛ

Какво означава “Заместващ автомобил”?

ЕКСПРЕСНИ РЕМОНТИ

Сервиз Петков предлага експресни ремонтни дейности по автомобили.

Експресни ремонти
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София