СМЯНА НА СЪЕДИНИТЕЛ

СМЯНА НА СЪЕДИНИТЕЛ

Съединителят представлява връзката между скоростната кутия и двигателя, преди да е натиснат педалът. Ползва се за свързване и за прекъсване на връзка между два отделни въртящи се вала, наричани линеен или задвижващ.

Единият вал при тези устройства се свързва с двигателя или с друг задвижващ елемент, а задвижваният елемент подсигурява мощността за работа.

Съществуват различни видове и дизайни на съединители. По-голямата част от тях съдържат по няколко на брой фрикционни диска, които са притиснати плътно до маховика чрез пружини.

Съединителят на съвременните автомобили

 

Съвременните автомобили са с механична скоростна кутия. При тях съединителят се командва чрез най-левия педал. Това се случва посредством хидравлична помпа или с помощта на жило от педала, съответстващ на съединител.

Когато търсите подходящият комплект съединител, добре е да сравните всички автомобилни технически спецификации. По-голямата част от комплектите съдържат спрямо класификацията: притискателен диск, феродов диск и лагер или лагер помпа.

Какви проблеми води след себе си повреденият съединител?

 

Постепенно феродото на феродовия диск започва да се износва, което от своя страна води до боксуване и невъзможност за предаване на задвижването между трансмисията и двигателя. Когато това стане, съединителят е наложително да  бъде сменен, а това изисква разглобяването на скоростната кутия. Автомобилите с предно предаване имат нужда и от разглобяване на части от окачването и махане на полуосите. Ако задвижването е на задните колела, нужно е откачане на карданния вал. Едва тогава ще може да се предприеме демонтиране на скоростната кутия. По-късно се развива пък притискателния диск, а това е последвано от демонтирането на феродовия диск.

При такива автомобили, където съединителят е управляван чрез хидравлична система, а не с жило, което да е съединено с педала на съединителя, помпата му също трябва да бъде подменена. Трябва да се провери и нивото на износване на маховика. Когато автомобилът е оборудван с двумасов маховик, добре е да се подмени и той със съединителя. След това е нужно да се обезвъздуши системата, както и да се осъществи тестово каране. Така ще се провери коректно ли работи системата на съединителя.

Кога да сменим съединителя?

 

Сложно е да се определи кога точно е добре да се смени съединителя. Приема се, че в случай на стандартно градско шофиране, той се износва след около 100 000 километра.

Ако имате проблеми със съединителя,  денонощен сервиз Петков в София е на разположение, за да ви помогне за отстраняване на проблема. За редовните клиенти предлагаме специални карти за отстъпка, защото държим да Ви обслужим качествено и на наистина достъпни цени.

Сервизни Услуги
МОНТАЖ И ДЕМОНТАЖ НА СКОРОСТНА КУТИЯ

Ако се е стигнало до демонтаж и монтаж на скоростна кутия, то трябва да знаете, че тази процедура не е

Монтаж и демонтаж на скоростна кутия
СМЯНА НА ЖИЛО НА СЪЕДИНИТЕЛ

За да се извърши предаване от движението на съединителния педал към скоростната кутия, се използва специално жило. Последното не се

Смяна на жило на съединител
РЕМОНТ НА СКОРОСТНА КУТИЯ

За никого не е тайна, че ремонтът на скоростната кутия, е изключително отговорна задача, и трябва да се извърши от

Ремонт на скоростна кутия
ПОДМЯНА НА ДЕМПФЕРЕН МАХОВИК

Ако се питате, какво е демпферен маховик, то ние ще го обясним с няколко думи. Този компонент от автомобила се

Подмяна на демпферен маховик
ДИАГНОСТИКА НА ТРАНСМИСИЯ

За тези, които не знаят каква е ролята на трансмисията, ще поясним,  че тя предава и контролира енергията от вашия

Диагностика на трансмисия
СМЯНА НА КАРЕ НА ПОЛУОСКА

Каретата на полуоската биват 2 вида – външно и вътрешно. Вътрешното каре се монтира между скоростната кутия и полуоската, а

Смяна на каре на полуоска
СМЯНА НА МАНШОН НА ПОЛУОСКА

Полуоските на всеки един автомобил са снабдени с карета в краищата си. Последните представляват гъвкава връзка, която наподобява лагер. Каретата

Смяна на маншон на полуоска
СМЯНА НА ДИФЕРЕНЦИАЛ

Всеки  автомобил има и диференциал. Функцията му е да разпределя мощност от скоростната кутия към колелата. Може да се намира

СМЯНА НА ДИФЕРЕНЦИАЛ
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София