СМЯНА НА ДИФЕРЕНЦИАЛ

СМЯНА НА ДИФЕРЕНЦИАЛ

Всеки  автомобил има и диференциал. Функцията му е да разпределя мощност от скоростната кутия към колелата.

Може да се намира на различни места. При автомобилите със задно предаване е разположен при задният мост. Той се свързва със скоростната кутия с помощта на кардан . Диференциалът при автомобили с предно предаване е вграден в скоростната кутия. Това решение го превръща в едно цяло с нея.

Какво всъщност е диференциал?

 

Диференциал означава всъщност система от зъбчати предавки. Тя свързва валове, които не лежат в една равнина. Има функцията да предава въртеливи движения и сила от двигателя с вътрешно горене към валовете на задвижващите колела посредством карданния вал.

В миналото, преди доста време, колелата на някогашните автомобили са се въртяли без да имат зависимост помежду си. Единствено едно от тях се задвижвало от двигателя. Това е инженерен дизайн, които във времето се  оказва неприемлив, защото не е в състояние да подсигури достатъчно сцепление на пътя и сила. Тогава е взето решение да се задвижват по друг начин – по двойки.

Каква може да е повредата на диференциала?

 

Диференциалът е своеобразна механична система. Тя е подложена на много високи натоварвания. Това е причината повредите по него далеч да не са рядкост. За да се определи точната причина за повредата, автомобилът трябва да се погледне от специалист, но по всяка вероятност тя е някоя от следните:

При шум при движение в завой вероятно говорим за износване на лагерите на диференциала. Възможно е да е предизвикан и от хлабина между касетата на диференциала и планетните зъбни колела.

Шумът при ускорение на автомобила обикновено говори за хлабина при лагерите на водещото зъбно колело. Възможно е и разхлабване в зацепването между пиньона и короната или на регулиращите пръстени. Друга причина, която може да е причинител на този звук, е износването на лагерите на полуваловете.

Виенето при движение на автомобила подсказва за хлабина в лагерите на водещото зъбно колело. Такава е възможно да има и в зацепването между пиньона и короната или на други специфични възлови места. Шумът при движение по инерция подсказва също, че вероятно е налична такава хлабина.

Защо да смените диференциал в Сервиз Петков?

 

Смяната на диференциал е нелека процедура, която денонощен сервиз Петков ви предлага да я извърши на високо ниво и на цена, която ще срещнете на много малко места в България. Освен това редовните клиенти на сервиза могат да се възползват от специални карти за намаление. Ако имате нужда от качествен автосервиз, то не се колебайте да ни посетите.

Сервизни Услуги
МОНТАЖ И ДЕМОНТАЖ НА СКОРОСТНА КУТИЯ

Ако се е стигнало до демонтаж и монтаж на скоростна кутия, то трябва да знаете, че тази процедура не е

Монтаж и демонтаж на скоростна кутия
СМЯНА НА ЖИЛО НА СЪЕДИНИТЕЛ

За да се извърши предаване от движението на съединителния педал към скоростната кутия, се използва специално жило. Последното не се

Смяна на жило на съединител
РЕМОНТ НА СКОРОСТНА КУТИЯ

За никого не е тайна, че ремонтът на скоростната кутия, е изключително отговорна задача, и трябва да се извърши от

Ремонт на скоростна кутия
ПОДМЯНА НА ДЕМПФЕРЕН МАХОВИК

Ако се питате, какво е демпферен маховик, то ние ще го обясним с няколко думи. Този компонент от автомобила се

Подмяна на демпферен маховик
ДИАГНОСТИКА НА ТРАНСМИСИЯ

За тези, които не знаят каква е ролята на трансмисията, ще поясним,  че тя предава и контролира енергията от вашия

Диагностика на трансмисия
СМЯНА НА КАРЕ НА ПОЛУОСКА

Каретата на полуоската биват 2 вида – външно и вътрешно. Вътрешното каре се монтира между скоростната кутия и полуоската, а

Смяна на каре на полуоска
СМЯНА НА МАНШОН НА ПОЛУОСКА

Полуоските на всеки един автомобил са снабдени с карета в краищата си. Последните представляват гъвкава връзка, която наподобява лагер. Каретата

Смяна на маншон на полуоска
СМЯНА НА СЪЕДИНИТЕЛ

Съединителят представлява връзката между скоростната кутия и двигателя, преди да е натиснат педалът. Ползва се за свързване и за прекъсване

СМЯНА НА СЪЕДИНИТЕЛ
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София