СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР

СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР

Хидравличните цилиндри най-често намират приложение в устройството на колата под формата на спирачни цилиндри, при спирачната помпа и при помпата на съединителя.

Гумичките на спирачните цилиндри с времето постепенно се износват. Понякога се напукват и не успяват да уплътнят течността. Тогава тя протича през цилиндрите, което води до загуба на налягане в системата. Спирачната сила може да изчезне частично или дори изцяло.

Още при първи признаци, че педалът на спирачките потъва и намалява спирачната сила, трябва да проверете нивото на спирачната течност веднага и да огледате за наличност на течове под автомобила.

Трябва диагностиката на автомобилната спирачна система да се извършва през определени интервали от време. В денонощен сервиз Петков предлагаме надеждна диагностика, осъществена от висококвалифицирани специалисти.

Каква роля играе съединителят?

Съединителят изпълнява задачата да свърже или да раздели трансмисия и двигателя, като предава задвижването между тях и позволява безпроблемно ускорение и лесно спиране на автомобила. Отговаря и за смяната на скоростите, но не се налага загасването на двигателя.

Как изглежда съединителят?

Съединителят е направен от феродов диск. Той се притиска плътно от притискателния диск до маховика на двигателя. Всъщност феродовият диск е прикрепен към вала на съединителя. Той се управлява от т.нар. опорен лагер. Движението му се осъществява посредством натискането и освобождаването на педала, съответстващ на съединителя.

Кога е време да бъде сменен съединителят?

Феродото – част от феродовия диск постепенно се износва, а това води до боксуване и липса на възможност да бъде предавано задвижването между трансмисията и двигателя. В случай, че това е така, трябва съединителят да се смени, а това изисква разглобяване и на скоростната кутия. Тези автомобили, които са с предно предаване, изискват пък разглобяване на една част от окачването и свалянето на полуосите на колата. Автомобилите, които са със задвижване на задните колела, се нуждаят от откачане на карданния вал. Едва тогава скоростната кутия ще може да се демонтира. Следва развиване на притискателния диск, който е последван от демонтирането на феродовия диск. Имайте предвид, че животът на лагера на съединителя и пружините на притискателния диск е ограничен, затова елементите трябва заедно да бъдат сменени. Особено важни са, защото окомплектоват целия съединител.

Сервизни Услуги
ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ

Денонощен сервиз Петков предлага изработване на спирачни тръбички, които са с дебелина 04,75 06,35 и са предназначени за всякакви марки

ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ
СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН

Кога се сменя спирачен барабан?

СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР

В устройството на автомобила най-често срещаното приложение на хидравличен цилиндър са спирачните цилиндри, помпата на съединителя и спирачната помпа. С

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК

От голямо значение за автомобила е спирачните дискове да бъдат оглеждани при всяка смяна на накладки. Възможно е кривини по

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК
ЗАДНИ БАРАБАННИ НАКЛАДКИ

Кога се използват задни барабанни накладки?

ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА

Какво представлява жилото на ръчната спирачка?

ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА
СМЯНА НА СПИРАЧНА ПОМПА

Колко често се сменя спирачната течност?

Смяна на спирачна помпа
ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ

Как се обезвъздушава спирачна система?

ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ
СМЯНА НА МАРКУЧ

Кога се сменя спирачен маркуч?

СМЯНА НА МАРКУЧ
РАЗДВИЖВАНЕ НА СПИРАЧЕН АПАРАТ

Защо е важна редовната диагностика на спирачен апарат?

РАЗДВИЖВАНЕ НА СПИРАЧЕН АПАРАТ
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София