СМЯНА НА РЕГУЛАТОР

Регулаторът на спирачно усилие има функцията да разпределя спирачното усилие между задните и предните колела на автомобила. Такава част имат почти всички марки коли.

Случва се често регулаторът да корозира, т.е. да ръждяса. В следствие на това той спира да работи, а това пък влошава спирането на колата при шофиране. За безопасността ви е от изключително значение важна навременната диагностика и също подмяната на регулатора.

Какво точно е регулатор?

 

Регулаторът на спирачните челюсти всъщност представлява малък цилиндър, който съдържа спирачна течност. Движи се от натиск, който е причинен от притискането на педала на спирачката. Регулаторът натиска барабанните накладки плътно към барабана. Изтичането на спирачна течност от регулатора е възможно да доведе до сериозен проблем – спадане на налягането в системата, а това ще доведе до изтичането на течност върху накладките. Може регулаторът да спре да работи постепенно, с течение на времето, но може и да се повреди като резултат, след неправилно направен монтаж на барабанните накладки.

Съвети

 

Основният съвет, който бихме ви дали по отношение на регулатора е, че винаги, когато се налага смяна, трябва да го подменяте с нов. Регулаторът също трябва винаги да се проверява за налични течове при всяка подмяна на отделни компоненти по барабанната спирачна система.

Обхват на услугата

 

Смяната на регулатора стартира с демонтаж на гумите и на барабаните. Демонтират се и барабанните накладки. Развиват се спирачните тръбички, намиращи се на задната част на барабаните. Развиват се и болтовете, които са захващащи за цилиндрите. Подменя се регулаторът. Свързват се и спирачните тръбички. Монтират се елементите на барабана и се проверява какво е нивото на спирачна течност. След като всички тези действия бъдат извършени, вече може да подкарате автомобила си със сменен регулатор.

Някои хора сами извършват смяната на регулатора на автомобила си. Това не е проблем, разбира се, стига да са достатъчно наясно с конструкцията на автомобила и да разполаган с необходимата техника. Но в случай, че не сте убедени, в никакъв случай не рискувайте. Потърсете съветите и помощта на професионалисти.

Висококвалифицираните специалисти в сервиз Петков – гр. София са на ваше разположение по всяко време – всеки ден, денонощно. Заповядайте при нас, ако се нуждаете от ремонт на автомобила.

Сервизни Услуги
ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ

Денонощен сервиз Петков предлага изработване на спирачни тръбички, които са с дебелина 04,75 06,35 и са предназначени за всякакви марки

ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ
СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН

Кога се сменя спирачен барабан?

СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР

В устройството на автомобила най-често срещаното приложение на хидравличен цилиндър са спирачните цилиндри, помпата на съединителя и спирачната помпа. С

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК

От голямо значение за автомобила е спирачните дискове да бъдат оглеждани при всяка смяна на накладки. Възможно е кривини по

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК
ЗАДНИ БАРАБАННИ НАКЛАДКИ

Кога се използват задни барабанни накладки?

СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР

Защо е важен редовният преглед на спирачна система?

СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР
ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА

Какво представлява жилото на ръчната спирачка?

ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА
СМЯНА НА СПИРАЧНА ПОМПА

Колко често се сменя спирачната течност?

Смяна на спирачна помпа
ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ

Как се обезвъздушава спирачна система?

ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ
СМЯНА НА МАРКУЧ

Кога се сменя спирачен маркуч?

СМЯНА НА МАРКУЧ
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София