ЗАДНИ БАРАБАННИ НАКЛАДКИ

Автомобилите от по-нови модели разполагат дискови спирачки на задната и на предната ос, но част от старите тежкотоварни и лекотоварни автомобили са с дискови спирачки на предната и барабанни спирачки на задната ос.

Задният спирачен апарат е с конструкция, която е доста по-сложна и затова и смяната и обслужването на задни барабанни накладки се превръща в сложна процедура.

Устройството на спирачната барабанна система съдържа множество отделни компоненти като спирачен цилиндър, регулатор, накладки, жила, пружинки, ръчна спирачка и други.

Ненавременната смяна поради отлагане на задните челюстни накладки е в състояние да причини надраскване на спирачния барабан. Придържащите пружинки, които поддържат накладките, е вероятно да се счупят от износването. Това е причината да е необходимо да бъдат сменени при подмяната на накладки.

Барабанните спирачки са много по-сложни в сравнение с дисковите, но същевременно са и по-икономични, защото площта на контактната повърхност става по-голяма и това понижава износването в сравнение със спирачната сила. Така се осигурява по-продължителен живот за накладките.

След като се сменят барабаните или барабанните накладки трябва автомобилът да се кара внимателно и да няма резки спирания най-малко в продължение на първите няколко десетки километра.

Съвети

Добре е да използвате барабанни накладки единствено от реномирани производители, защото те са от изключително значение за сигурността ви на пътя и за тази на останалите. Трябва винаги да подменяте барабанните накладки на двете колела, макар и едната да е счупена. Посетете денонощен сервиз Петков, за да си гарантирате ремонт, извършен от професионалисти. Гарантираме изправност на вашите барабанни накладки след ремонт, извършен при нас, а това осигурява правилната работа и на вашата ръчна спирачка.

Обхват на услугата

За да бъде извършена услугата, първо се извършва демонтаж на колелата. Развиват се болтовете на барабана за регулирането му. Възможно е да се наложи да се демонтира гайката на главината, а после следва демонтаж на барабана. Свалят се и пружинките, и всичките останали монтажни компоненти. Следва подсигуряването на спирачния цилиндър и откачането на жилото на ръчната спирачка. Демонтира се и спирачния механизъм. Монтира се механизмът, пружинките и всички монтажни компоненти, включително и жилото за ръчната спирачка. Монтира се барабанът и регулиращият му болт, също и гайката на главината. Гумите също се монтират обратно.

Сервизни Услуги
ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ

Денонощен сервиз Петков предлага изработване на спирачни тръбички, които са с дебелина 04,75 06,35 и са предназначени за всякакви марки

ДЕНОНОЩНА ИЗРАБОТКА НА СПИРАЧНИ ТРЪБИЧКИ
СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН

Кога се сменя спирачен барабан?

СМЯНА НА СПИРАЧЕН БАРАБАН
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР

В устройството на автомобила най-често срещаното приложение на хидравличен цилиндър са спирачните цилиндри, помпата на съединителя и спирачната помпа. С

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ЦИЛИНДЪР
СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК

От голямо значение за автомобила е спирачните дискове да бъдат оглеждани при всяка смяна на накладки. Възможно е кривини по

СМЯНА НА СПИРАЧЕН ДИСК
СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР

Защо е важен редовният преглед на спирачна система?

СМЯНА НА ЦИЛИНДЪР
ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА

Какво представлява жилото на ръчната спирачка?

ЖИЛО НА РЪЧНА СПИРАЧКА
СМЯНА НА СПИРАЧНА ПОМПА

Колко често се сменя спирачната течност?

Смяна на спирачна помпа
ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ

Как се обезвъздушава спирачна система?

ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ
СМЯНА НА МАРКУЧ

Кога се сменя спирачен маркуч?

СМЯНА НА МАРКУЧ
РАЗДВИЖВАНЕ НА СПИРАЧЕН АПАРАТ

Защо е важна редовната диагностика на спирачен апарат?

РАЗДВИЖВАНЕ НА СПИРАЧЕН АПАРАТ
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София