ТЕСТ НА КЛИМАТИЧНА СИСТЕМА

ТЕСТ НА КЛИМАТИЧНА СИСТЕМА

През определен период от време е нужно обслужване, както и презареждане на автомобилната климатична система.

Известен за всички е фактът, че пуснатата климатична система вдига разхода на гориво на колата. Немски автоклуб с името ADAC прави нов тест, с който се опитва да покаже влиянието на ползването на климатик върху разхода на гориво.

Как включената климатична система влияе върху разхода на гориво?

 

ADAC твърди, че върху разхода най-силно влияе първата фаза. При нея се охлажда въздуха в купето до степента, желана от водача. Тестът на Автомобилния Клуб сочи, че за понижаване на температурата в купето с 9 градуса по Целзий, колата ще има разход, който в сравнение с нормалния ще е с между 2,47 и 4,15 литра по-висок за 100 км.

Най-високият разход с тези стойности обаче трае относително кратко – за време от приблизително 3-4 минути. Следва втората фаза. При нея климатичната система единствено поддържа равнището на постигнатата вече избрана температура.

При втората фаза разходът на гориво изцяло зависи от вида на климатичната система. Разбира се, зависи и от стила в управлението на колата на водача. Според направения тест на ADAC, при нея разходът на гориво се повишава между 0,76 и 2,11 литра за 100 км в условията на градско шофиране и между 0,09 и 0,66 литра за 100 км по време на извънградско управление.

Разходът на гориво, а от там – и на пари, ще е по-висок при много горещи дни, ако има гъст автомобилен трафик и повече задръствания и ако програмирате много ниски температури в автомобилното купе.

Водачът също може да влияе върху икономичността на климатичната система. Например нещата биха се променили, ако за кратко преди път по време на летните жеги проветрим колата, за да може да излезе горещият въздух, а не да се охлажда от климатичната система.

Без значение, че вдига разхода на гориво, климатикът в колата е голямо удобство, от което малко шофьори биха се отказали. Заповядайте в денонощен сервиз Петков – гр. София, за да направим тест на климатичната система. Така ще я поддържате в изправност и ще разчитате на охлаждане в горещите дни, а изправността ѝ ще гарантира правилното ѝ функциониране.

Сервизни Услуги
Контакти
servizpetkov@abv.bg
бул. „Проф. Цветан Лазаров“ 162A, гр. София