ТАМПОН НА СТАБИЛИЗИРАЩА ЩАНГА

ТАМПОН НА СТАБИЛИЗИРАЩА ЩАНГА

Стабилизиращата щанга на ходовата част на колата има изключително важна и възлова част и това е тампонът ѝ. Той е изработен най-често от гума.

На тампона е възложена важната функция да спомогне за закрепването на щангата директно към купето. Същественият елемент е изработен от специфичен материал, подбран така, че лесно да може да поглъща вибрациите по време на движение на колата.

С течение на времето обаче, тампонът постепенно се износва и това може да доведе до шум, до пукане или направо до скърцане на автомобила. Тези звуци са знак, че неговата подмяна вече е наложителна.

Къде се намират тампоните на стабилизиращата щанга?

 

Стабилизиращата щанга е прикрепена към окачването посредством специални гумени втулки, които са монтирани в предназначени за това метални планки. Двата края на стабилизиращата щанга пък са прикачени за биалетите. Тампоните от гума, които имат функцията да държат стабилизиращата щанга, също да обират вибрациите, които са генерирани от окачването и шума, който пък е създаван от самата щанга. Ако настъпи момент, в който вече те да бъдат повредени, втулките причиняват досадно, неприятно тропане. Тогава вече те оказват влияние и върху функционирането на стабилизиращата щанга, защото вече няма да е придържана достатъчно добре.

Как се сменят тампоните на стабилизиращата щанга?

 

Когато се сменят тампоните на стабилизиращата щанга, изисква се повдигане на автомобила с помощта на крик. Следващото, което трябва да бъде направено, е болтовете, които държат планките се отстраняват. След тях се отстраняват самите планки и тогава вече – и самите тампони. Корозиралите планки на стабилизиращата щанга често се налага да бъдат срязани, за да има възможност да бъдат демонтирани. В такива случай, цялата процедура би отнела повече от традиционно отделяното за това време. Накрая идва и момента за това по обратен ред вече да се монтират новите тампони.

Когато се извършва смяна на тампоните на стабилизиращата щанга, обикновено не се изисква реглаж.

В денонощен сервиз Петков разполагаме със специалисти и нужната техника, за да извършат всеки ремонт по вашия автомобил. Ако се налага да бъде направена смяна на тампон на стабилизираща щанга, тази процедура ще бъде извършена професионално, прецизно и възможно най-бързо от нашите специалисти.