СМЯНА НА ШАРНИРЕН БОЛТ

СМЯНА НА ШАРНИРЕН БОЛТ

Един от ремонтите, които относително често се налага да се извършват по всички видове автомобили, е смяната на шарнирен болт.

По какво да се ориентирате, че е нужна смяна на шарнирен болт?

 

Най-често първата индикация, с която обикновено започва проблемът, е лек шум или пък щракване. Този звук се чува откъм ходовата част или пък се чувства като леко почукване от волана, а с течение на времето се превръща в силно тропане.

Как се извършва диагностика за подмяна на шарнирен болт?

За извършването на диагностика колелото се повдига с крик. Тогава се разклаща нагоре-надолу и ако се установи, че няма луфтове, тогава няма и проблем. В такъв случай шумът означава по-скоро, че липсва достатъчно смазване на шарнирния болт.

Съвети

 

Добре е винаги да подменяте шарнирите в комплект, защото ако някой е износен, другият скоро обезателно ще го последва. Имайте предвид, че само един повреден компонент от окачването е възможно да повреди и другите компоненти. Трябва да се подменят всички заедно от сложните системи на окачването, които се състоят от голям брой носачи и шарнири.

Обхват на услугата

 

Услугата по сменяване на шарнир съдържа няколко последователни стъпки, като никоя от тях не може да бъде пропусната. Започва се с отстраняването на колелата. Следва демонтирането на шарнирите, след което се монтират нови шарнири. Тогава вече колелата могат да бъдат ремонтирани обратно. Накрая, но само когато се налага, се извършва и реглаж на колелата.

Да се поддържат колелата в правилна позиция по време на завиване изисква въртящи се, също съединяващи елементи между шенкелите и люлеещите носачите. Отделните компоненти се свързват посредством сферични болтове, които са наричани още шарнирни болтове. Те постепенно се износват, докато накрая не се повредят тотално. Това пък от своя страна води до нарушаването на целостта на окачването и до затрудняването при шофиране на автомобила.

Ако автомобилът ви дава признаци, които ви карат да се съмнявате дали не е настъпил моментът за смяна на шарнири, елате при специалистите от денонощен сервиз Петков. Ние ще извършим точна диагностика и ще извършим необходимото, за да работи вашия автомобил безупречно. Разполагаме с необходимото за професионално извършване на такъв ремонт.