СМЯНА НА ЗАДЕН МОСТ

СМЯНА НА ЗАДЕН МОСТ

Когато превозно средство има нужда от смяна на задния мост, това представлява сравнително сложен ремонт. Той отнема немалко време – може да се проточи дори до един цял работен ден.

Доста често при удар се случва изкривяване на ухото на моста и тогава се променя и неговата геометрия.

Какво включва смяната на заден мост?

 

Смяната на заден мост съдържа поредица от задължителни действия. Първо автомобилът трябва да се повдигне на подемник. След това се свалят задните му колела и се разкачват всички тръби на спирачната система, а също така и сензорите на антиблокиращата система за спирачките. Тогава се развива жилото на ръчната спирачка. Следва свалянето на амортисьорите и на пружините. Демонтират се лагерите и торсионите, а също така се демонтира и самата ос от планките на купето на автомобила. Тогава вече следва моментът за монтиране на нов заден мост. След това се извършват всичките описани до тук операции по обратен ред. Процедурата завършва с направата на тест на движението на колата.

Общо устройство на заден двигателен мост

 

При зависимо окачване на колелата задният задвижващ мост представлява възел, който е с формата на греда. В краищата му са лагерувани т.нар. задвижващи колела. Също така кухината на гредата служи като кожух, а в него са разположени диференциалът, полуваловете и главното предаване. Върху гредата има поставени уши за нейното закрепване към окачването на колата.

Видове мостове

 

Съществуват различни видове мостове. Някои от тях са определяни като щампово-заварени греди. Те са прости конструктивно, леки са, а също и технологични за едросеийно производство и са практични и удобни за монтиране на диференциала и главното предаване. Разполагат с много слаба шумопоглъщаща способност.

Съществуват също лети цели греди. Те не изискват скъпо оборудване. Доста са тежки обаче.

Друг тип са т.нар. триделни греди. Те се състоят от картер на главното предаване и от два ръкава към него. Помежду си са съединени с резбова връзка.

Ако автомобилът ви се нуждае от извършване на смяна на задния мост, правилното място за това е денонощен сервиз Петков в град София. Разполагаме с всичко необходимо за извършването на такива ремонти и всички останали видове автомобилни ремонти. При нас ще получите качество на конкурентни цени.