СМЯНА НА ВТУЛКА

СМЯНА НА ВТУЛКА

За да се чувствате максимално сигурни на пътя, добре е да правите редовни тестове и чести прегледи на ходовата част и на окачването на автомобила ви. Това всъщност е задължително.

Една от най-съществените смени, които може да се наложат по ходовата част, е смяната на гумено-метални втулки. За да бъдат демонтирани, необходимо е първо да се подгреят до дадена температура. Избиват се на преса след това. После се монтират нови втулки.

Процедурата е относително сложна и се налага да се извърши в сервизни условия от компетентни монтьори.

Роля на стабилизиращата щанга

 

Стабилизираща щанга представлява гъвкав и въртелив компонент. Той свързва частите от окачването на лявото и дясното колело на една и съща автомобилна ос. Щангата предава наклона към окачването между едната и другата страна, когато завива. Така тя не дава възможност на купето да се наклони прекалено много и подсигурява максимално добро сцепление.

Къде са тампоните на стабилизиращата щанга?

 

Стабилизиращата щанга е свързана с окачването посредством гумени втулки, които са монтирани в специални метални планки. Стабилизиращата щанга има краища, прикрепени към биалетите. Гумени тампони придържат стабилизиращата щанга. Те обират вибрациите, които са генерирани от окачването и от шума, които се създава от самата щанга. Ако бъдат повредени, втулките могат да създадат досадно тропане. Те оказват влияние на функционирането на стабилизиращата щанга, защото тя вече не е придържана достатъчно добре.

Смяна на тампони на стабилизиращата щанга

 

Сменяването на тампоните на стабилизиращата щанга се нуждаят от повдигане на колата. След като това бъде направено, болтовете, които държат планките се отстраняват, а след това и самите планки и накрая – тампоните. Корозиралите планки на стабилизиращата щанга често трябва да са срязани. Тогава вече могат да бъдат демонтирани. Ако нещата бъдат извършени професионално и коректно, тогава цялата процедура би отнела не повече от обичайното време. По обратния ред се монтират новите тампони.

Трябва да знаете, че не е нужен реглаж, след извършване на смяна на тампоните на стабилизиращата щанга.

В денонощен сервиз Петков извършваме смяна на втулки. Използваме висококачествени авточасти, а и самото извършване на ремонта е с високо качество. Заповядайте при нас, ние ще ви обслужим бързо и професионално.