СМЯНА НА БИАЛЕТКА

СМЯНА НА БИАЛЕТКА

Биалетката представлява важен елемент – част от окачването на колата. Изработена е от стомана, метал, пластмаса, сплав.

Тя свързва стабилизиращата щанга със задните или предните носачи на превозното средство. Биалетката обикновено има шарнири от двете страни или поне от едната. Чрез тях се свързва към съседните части на окачването.

Времето минава и постепенно тези шарнирни свръзки се износват. Тогава се появява шум, пукане, скърцане или почукване при навиване на волана и при шофиране върху неравности.

Счупената или повредена биалетка е в състояние да доведе до пълна или частична загуба на контрол върху автомобилното управление.

Устройство на стабилизиращата щанга

 

Вертикалната стабилизиращата щанга представлява важен елемент, който има огромно въздействие върху удобството и спокойствието по време на шофиране. Има особено важна роля, когато става дума за шофиране по неравен терен. Този елемент от устройството е доста деликатен, а това е причина неговите части бързо да се чупят. При тези случаи се налага смяна на целия елемент.

Карането на автомобила по разбити пътища може да доведе до това, че даже и само след десет хиляди изминати километра може те да се разбият.

Смяна на вертикални стабилизиращи щанги

 

Първата стъпка при смяната на този елемент е свалянето на колелата. После трябва да се направи крачка към развиването на вертикална стабилизираща щанга като част от напречната стабилизиращата щанга. Развива се и от носача или от амортисьора.

Преди да бъде отворен новият елемент е добре да бъде почистена повърхността. Тя се допира до вертикалната нова стабилизираща щанга. Добре е също да се смажат болтовете с подходяща смазка. После те трябва да бъдат затегнати със съответна нужна сила.

Смяната на биалетките (вертикалните стабилизиращи щанги) трябва да се прави винаги по двойки. Даже и ако една от тях не дава видими признаци на повреда, обикновено степента ѝ на износване е много висока. Най-добре е да бъде прието, че и двете едновременно се износват.

В денонощен автосервиз Петков услугата по смяна на биалетка се извършва от специалисти. Смяната се реализира в подходящите за това условия. Разполагаме с нужните материали и инструменти в наличност. Този ремонт е относително скъп, но неизбежен, когато биалетката се повреди или износи.